Roti Campuran Buah2an

roti campuran buah buahan
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bahan2..
500gm tepung roti atau gandingan 400gm tepung roti 100gm tepung gandum
100gm gula castor
... 20gm susu tepung
100 gm campuran buah buahan(simpan sedikit tuk hiasan atas roti)
1st bread improver(optional)
4st yis
1st garam
1biji telur
220gm air sejuk
butter 80gm atau gandingan 40gm butter dan 40gm shortening
1st bread softner (optional)

cara:
gaul sebati bahan kering dan masuk kan air dan telur
uli sebati masukkan butter dan hingga doh licin dan elastik
perap 2x ganda buang angin dan bentuk2kan
perap 2x ganda dan bakar..suhu 175 c..selama 45 minit.. roti ni lina bakar ikut cara lina...20 minit api atas bawah....seterusnya api bawah je...resepi ni lina ambil kat kak liza othman hanya lina tambah kan buah2an campuran je...terima kasih kongsi resepi ni..See more

Roti Hitam

Jom try roti charcoal....tentu ada yg pernah makan roti ni kann..;)
only replace the 20g of flour with bamboo charcoal powder

Here's the recipe for anyone who is up for the black beauty!

... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Basic Sweet Bread dough
Recipe from Alex Goh "Magic Bread"

A
100g bread flour
70g boiling water

B
300g bread flour
80g plain flour
20g bamboo charcoal powder
80g sugar
6g salt
20g milk powder
9g instant yeast (I used 25g fresh yeast)

C
175g cold water
60g cold egg

D
60g butter

Add boiling water from A into flour, mix until well blended to form a dough. Cover and set aside to cool. Keep it into fridge for at least 12 hrs. Mix B until well blended. Add in C and knead to form rough dough. Add in A and knead till well-blended. Add in D and knead to form elastic doughLet it proof for 40mins. (Just make sure the dough double in size, no matter how long it takes.)Divide the dough into required weight and mould it round. Rest it for 10mins and ready to use.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
See more

Roti Jala

Sya-Hanim Rahman
‎1kg tepung gandum
1 tin susu cair
4-5 tin air(guna tin susu td)
kunyit/pewarna kuning.
3 biji telur
... garam

campur semua hingga sebati dan tapis kalau perlu.
sedia utk di masak

My Name

Rohayu Ramli bt Hjh.Rohani bt Hj.Muhammad bin Hj.Ali bin Hj.Arshad@Che Gaduh bin tok Mata mata Zainal Abidin bin tok pokeng kamaruddin bin nasiruddin @ tok tuan @ karaeng aji bin la paatau Arunbone  (sultan bugis kerajaan Bone) bin Sultan Abdul Jalil (sultan makassar).. 9 generasi .

Talam Seri Muka

Norazilla M Noor Azman edited a doc.
seri muka

BAHAN-BAHAN   :

1  )Lapisan pulut :
2 cawan metrik pulut rendam semalaman dengan santan pekat dan sikit garam....
tapi kalau nak buat segera, rendam kejap pas tu masak dalam microwave macam kita nak masak nasi tu..lebihkan santan tu sikit dari paras pulut. tanak hingga masak...lepas tu tekan dalam loyang sederhana. padatkan betul2....

***Jangan lupa alaskan permukaan loyang dengan plastik tahan panas sebelum buat base pulut supaya senang nak potong atau keluarkan dari dlm loyang itew~~~

2) 1 sudu makan tepung gandum - gunakan tapis teh ayakkan di atas permukaan pulut (ini sebagai gum) supaya lapisan  (1) dan (3) melekat dengan elok. lepas tu ratakan sehingga licin di atas permukaan pulut
.
*****
3)Lapisan Hijau (kepala)  - yg nih paling penting.
6 helai daun pandan atau lebih...lebih banyak lebih sedap utk hilangkan rasa telur...blend, amek airnya agak2 dalam 1 1/2 cawan...
6 biji telur ayam biasa, kalau besar 5 biji
300gm gula pasir
1/4 sudu teh metrik garam halus
3 sudu makan metrik tepung gandum
4 sudu makan tepung beras
3 cawan pekat santan ( yg nih gunakan santan pekat + dengan pati daun pandan tadi...)
nak cantikan permukaan seri muka nih...campurkan sedikit pewarna hijau apple dan kuning telur . ikut suka ler nak terangkan macam mana...

cara buat:
masukan semua bahan (3) dalam blender dan kisar sekejap ajer utk sebatikan semua bahan tak pun pukul aje...lepas tu tapiskan dan  masakkan dalam api yg sederhana ****kena kerap kacau, jgn tinggalkan sehingga lah akan nampak ada wap2 naik ke udara. **segera angkat dan gunakan tapis, tapis lagi dan tuang terus di atas permukaan pulut tadi yg kita letakan dalam periuk kukus. stimkan dalam 40 minit kut, lupalah tak tgk masa...tp yg penting tutup periuk tadi kena selalu lap permukaan dalmnya dalam 10 minit sekali atau kurang sbb tak nak wapnya jatuh ke atas lapisan hijau tu..tak pun bungkus penutup dgn kain, tp saya tak suka nak buat....biarkan hingga permuikaan hijau tu keras....
kalau ternampak ada air wap yg jatuh, pelan2 amek tisu serapkan air tu....

***penting, kena pastikan air kukusan kena betul2 mengelegak, lepas tu setkan ke api lebih sikit dari sederhana, kalau dapur letrik, gunakan number 7. api jgn maksimum kuat sbb akan menyebabkan lapisan hijau tadi mengelembung dan pulut serta lapisan hijau tak melekat antara satu sama lain....

wokay..selamat mencuba...semua ilmu yg datang adalah dari Allah Taala..sama2lah kita menafaatkan. (sebenarnya saya pergi belajar nih dari seorang chef popular di KL dan dikenakan bayaran  dan resepi yg saya pelajari itu saya olah sedikit mengikut selera dan citarasa saya sbb resepi yg asal terlalu manis dan agak kental sikit...)

Untuk nak kan permukaan hijau berkilat dan menghasilkan warna yg agak gelap (optional) :
***sementara tunggu serimuka masak dan siap, panaskan oven...sebaik jer masak masukan loyang serimuka ke dalam oven (yg nih kena tunggu oven ) . Perhatikan betul2 sebab tempoh nak gelapkan bahagian atas hijau tu amek masa yg teramat singkat..elok nampak ada perubahan pada warna hijau tu..bawak keluar cepat2~


***gunakan penyukat International metrik, sbb ada yg sukatannya sudu/cup yg terlebih saiz dari yg ada, sbb  hasil bahagian yg hijau nih (kepala) adalah lembut aje dan tidak kental...

Apam Pisang CocoMilo

Sueriah Sue
nie ah resepi apam pisang chocomilo...akk da buat..sedappp....bahan2 11/2 cwn tepong gandum , 1 sudu kecil baking powder , 1 sudu kecil soda bikabonate , 1 sudu beso milo dan 1 sudu beso serbuk koko , 1 sudu kecil garam( nie utk bahan A ) ... Bahan B plak, 1 biji telor (pukul ala kadar je) 1 cwn minyak masak , 1 cwn gula perang , 7 biji pisang berangan atau emas... Cara2 nye plak , satukan semua bahan A dlm satu bekas, bubuh plak bahan yg lain ikut turutan, gaul sebati, acuan disapu ngan minyak , isikan adunan tadi 3/4 shj. Seblum tu panaskan kkukus dulu. kukus selama 15 ke 20 minit....

Kek Marble

EnaZamri Rashid
RESEPI BY NOORHANIM HAMBALI
buat kali ke2 baru menjadi..tapi kukus..resepi asal bakar..
cubal la sedap nih..hihihi

marjerin11/2 cwn
... t/gandum 2cwn
gula 1cwn(dikisar)
susu pekat 1/2cwn
b/pwdr 1 sudu
minyak 1/4cwn
milo atau koko
esen vanila 1sudu
telur 5 biji (kecil)

cara2;
pukul marjerin + gula
masukkan telur,susu
masukkn minyak
masukkn tpg + b/pwdr
bhg kpd 2 adunan
1 adunan wrn koko,1 lg warna kuning
loyang dsapu dgn marjerin dulu
suhu 140'c - 160'c
50 mnt

Chicken Chop Menu Set

By Noor Husin and Siti Khalijah Yusof · Last edited 9 hours ago · Edit Doc
Ini resepi chicken chop...saya belajar drpd chef Bob...mmg sedap. Sejak dpt resepi ni...kami tak makan lg chicken chop kat kedai sebab anak-anak lebih suka yang dibuat sendiri...cubalah.

CHICKEN CHOP
Ayam (whole leg – dibuang tulang)
Garam
White pepper
Serbuk paprika
Tabur serbuk lada, garam dan paprika pada ayam, gaul rata dan perap sekurang-kurangnya 30 minit,
MUSHROOM SAUCE
Buat stock brown (1/2 cawan demi glaze campur 1 liter air- didihkan sehingga tinggal
500ml – kacau selalu))
2 labu bawang besar – dicencang
1 tin button mushroom – dihiris
50 gm butter
2 helai bay leaf
Roux – 50 gm butter ] panaskan butter, masukkan tepung, kacau sebentar.
50 gm tepung gandum ]
garam
white pepper
2-3 sudu double cream
Cara-caranya:
Cairkan butter, masukkan bawang besar dan kacau hingga layu. Masukkan mushroom dan kacau hingga layu. Masukkan stock brown, apabila mendidih, masukkan roux, garam, white pepper dan daun bay. Biar sekejap, tutup api dan masukkan double cream.
MASHED POTATO
2 kg kentang
1 kotak kecil/1 cwn double cream
Garam
White pepper
50 gm butter.
Cara-caranya :
Rebus kentang hingga empuk. Toskan dan masukkan double cream, garam, white pepper dan butter – hancurkan hingga sebati atau blend.
COLESLAW
Carrot dan kobis - carrot separuh daripada kobis – dicencang dan masukkan ke dalam peti ais sebentar
masukkan garam, white pepper, gula dan mayonis

Grilled Chicken

Zawiah Mohd Daud
Grilled chicken

Ayam dipotong dua atau empat
Jintan manis
Garam sikit saja
Bawang putih
Lada hitam
Semua ni ditumbuk halus
Masukkan gula, serbuk cili paprika
Minyak bijan

Semasa hendak membakar, cucurkan sikit olive oil agar ayam tidak terlalu kering

Perap lebih kurang 4 jam , lagi elok semalaman

Makaroni Bakar

Noor Haslina Abdullah
saje nk tempek rcp makroni bakar kt sini... mmg sdp,cuba leee...

Bahan-bahan
3-4 cwn makaroni - direbus dan tos
4 btg sosej @ ayam @ daging - di dadu @ di cincang
2 ulas bawang putih -di cincang
1 labu bawang besar - di cincang
1/2 cwn sayur campur
4 biji telur
1 cawan air masak
1 cwn susu segar (kotak)
1/2 cup keju cheddar @ mozarella @parmesan
garam dan lada sulah/hitam secukup rasa (optional)
Cara-cara
1. Panaskan oven pada 180C. Sapu majerin pada loyang bulat 8".
2. Didalam bekas satukan telur + susu + air. Pukul hingga sebati dan ketepikan.
3. Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga layu dan naik bau. Masukkan sosej, sayur campur, garam dan lada sulah. Tunggu seketika hingga ayam/sosej dh masak. kemudian masukkan makaroni yang telah direbus. Gaul sebati dan tutup api.
4. Tuang makaroni goreng tadi ke dalam loyang dan tuang bancuhan susu dan telur. Taburkan keju. Kalau nk lg sdp jika blh pastikan bila susu + telur td dh dituang kedlm loyang td pastikan semua macroni td dh dilitupi oleh susu + telur td.... selepas bakar macroni akn menjadi cantik...
5. Bakar selama 30minit. On kan pemanas bahagian atas untuk mencairkan keju selama 5minit dan keluarkan dari oven. Biarkan sejuk sebentar selama 5-10minit.
6. bolehlah dimakan dgn sos cili + mayonis (digaul sebati)

Kek Prune Kukus

EnaZamri Rashid
Bahan2nya

Seketul butter (250gm)...:)
2 cawan tepung naik sendiri
5 biji telur grade A
... 1 cawan gula kastor
1/4 cawan susu pekat manis
20 biji buah prune dikisar
5 biji prune dicincang kasar
1 sudu teh essen vanilla

Cara2nya
Gula, butter n susu pukul hingga kembang
Masukkan telur sebiji2 pukul slow
Masukkan esen vanila pukul lagi
Masukkan buah prune kisar kacau rata
Last sekali masukkan tepung....gaul rata
Masukkan dalam loyang n taburkan prune cincang
Kukus selama 1 jam setengah...

Lunch 21/9/2011

Hari ni Terajin lah pulak nk post Lunch set..ha3..
Berry Barbados on the Making
Berry , air,Gula - Blend

Manggo Lassy
Mangga ,fresh milk,Gula - Blend .. minum terus atau buat ais krim

Chicken Grilled
Ayam,jintan manis,gula,sedikit garam,lada hitam-tumbuk..lumur pd ayam dan perap beberapa jam
bakar

Pemanggang Ajaib..kalau beli Online RM130 ++ .. tapi sya beli direct dikedai RM100..jimat skit .. :)
Senang utk masak yam,cuma ambil masa 20minit api kecil..Tak Merecik,tak kotor,aroma tak hilang,Non stick,tebal..

Ulam Steam

Pencicah Ulam dan Ayam
kicap manis,sedikit gula,cili,bawang putih,halia muda-blend

Petai Jeruk dan buah-buahan
Sedap ..bagi yg suka lahh.. ;)

Ayam Panggang dah masak..Jom makan ..makanan sihat..tanpa minyak..
Lagi satu menu : Singgang Ikan Aya / tonggkol .. x snap photo OK .. resepi Arwah Wan .. Al-Fatihah
Periuk and Pan non stick with Glass Lid..
Offer kt Carrefour RM35..Harga asal rm40+rm16
Cepat2 mak rembat..hasil memuaskan..dah 2 kali masak.. :)

OK..tu ajerr Dong..

Makaroni Bakar

Bahan-bahan ( 5 )
  • 300gm macaroni
  • 250 gm daging cincang
  • 4 biji telor (pukul kembang)
  • 3 sudu rempah kari
  • 2 labu bawang besar
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan air
  • sedikit keju parut
  • minyak utk menumis & garam
Cara-cara
  1. rebus makaroni hingga empuk & toskan
  2. kemudian panaskan minyak & tumis bawang besar bersama rempah kari sehingga naik bau.
  3. Kemudian masukan daging & kacau rata hingga daging masak
  4. Selepas itu masukkan susu garam dan gula. Kacau rata
  5. Masukan makaroni air dan kacau hingga mendidih.
  6. Tuangkan adunan kedalam loyang yang telah disapu minyak.
  7. Tuangkan telor dan taburkan keju. Bakar selama 180 C (45 minit}

Tutorial

This summary is not available. Please click here to view the post.

Donut lembut

Resepi dan Gambar dari Intan Kitchen.TQ

500g tepung roti
100g gula
11g instant yeast
4 biji kuning telur - yg tulin bukan tiruan ye!!
200 ml air

100g magerine / butter - ita guna butter
1 sudu kecil garam



Untuk Hiasan
200g Chocolat masakan - cairkan
100g kepingan Almond  - bakar ita tak letak ita letak chocolat masakan putih dan coklat

Ayak tepung2 kedalam sebuah mangkuk dan campurkan yis,gaul rata dan masukkan gula,garam,kuning telur dan tambahkan air sambil dikacau rata.
Masukkan pula garam dan butter dan kacau sebati.
Kemudian uli doh hingga tidak melekat pada mangkuk.
Rehatkan doh 20-30 min hingga kembang.
Kempiskan doh,canai dan terap seperti donat biasa atau bulat2kan saja anggaran setiap satu 40 gm
Rehat doh semula 20 minit.
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.Angkat dan toskan.Biar sejuk.
Salutkan donat  dengan gula atau choc cair ikut selera.

Cara ita
Ita masukkan semua bahan ke dalam BM. Bila dah siap tumbuk2 doh untuk keluarkan angin. Bentuk doh menjadi donut. Biarkan doh rehat selama 30 minit. Doh siap untuk digoreng.

Biskut Snow Almond

TQ Kak EnaZamri Rashid

 Bahan A
110 gm mentega
1/2 sdb shortening
50 gm gula kastor
1/2 sdk esen kopi
... 1/2 bj kuning telur
Bahan B
110 gm tepung gandum
25 gm nestum [kisar]
1 sdb coffeemate
35 gm tepung ubi
20 gm serbuk badam
Bahan Hiasan/
serbuk roti putih [breadcrumb]
coklat masakan
Cara-cara:-
1. Pukul mentega, gula kastor dan shortening sehingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A tetapi sedikit demi sedikit dan ratakan.
3. Uli dan bulat2kan
4. Bakar pada suhu 175'C selama 20 minit.
5. Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan. Selepas itu, golekkan pula ke dalam serbuk roti putih..

Laksa Penang

by Junainah June

Bahan2 untuk kuah
1/2kg ikan kembong
1/2kg ikan sardin sederhana besar
Rebus ikan-(jgn dibuang air rebusan)
Asing isi ikan dr kepala dan tulang
Isi ikan ditumbuk
kepala & tulang diblend kemudian ditapis(ambil air tapisannya)

15 tangkai cili kering + sedikit cili padi(50sen)
1labu bawang besar
sedikit belacan -agak2
(blend cili+belacan)
10-12 kpg asam(ikut suka tahap kemasamannya)
2 btg serai
3 btg bunga kantan dibelah 2
secekak daun kesom(cenohom)
garam dan serbuk perasa bg yg suka
bg yg suka otak udang bolehlah dimasukkan sikit kedlm kuah.

Bahan2 hiasan
sedikit hirisan nenas
hirisan bawang besar
hirisan cili padi @cili merah
daun salad(tpi kalau ada daun selom lg wangi)
pucuk gajus-kalau ada
sebiji timun yg dihiris nipis
limau kasturi bg yg suka masam
telur rebus
Sebungkus laksa beras(direndam 2-3jam utk senang dicelur)

Caranya
Masukkan isi ikan beserta air rebusan,bahan2 blend,daun kesom,bunga kantan,serai,asam keping serta garam.
Rebus hingga mendidih.
Siap masak bolehlah dihidangkan...Boleh dihias dgn bahan2 taburannya

Laksa akan sedap dimasak bila kuahnya disimpan semalaman...sbb baru rasa mesra rasa kuah tu...

Rendang Mak Aji

By Ayu Azren

  • daging 1kg - rebus dgn santan cair

    serai 4btg (sedang punya)
    bawang putih & merah 3 ulas
    halia & lengkuas ( size besar ibu kaki) hehehe..
    {bhn di atas kasi blender}
    kerisik kelapa 2sudu besar
    rempah kurma 1sudu besar
    1biji kelapa(santan pekat)
    lada hitam yg biji punya (tumbuk ) secukup rasa kalau nak pedas lebihkan
    *rempah kurma td campurkan dgn bhn blender gaul kasi rata slps itu bahagi kpd 2 bhgian.
    cara-cara...
    daging td direbus dgn santan cair sehingga mati air daging lepas tu masukkan rempah bhgian pertama dan gaul. setelah separuh masak campurkan santan pekat (ala kak ita, cara dia sama cam buat rendang warna merah tu)...
    pastu masukkan lada hitam, rempah bhgian ke-2 dan kerisik.
    tunggu 10 minit dan akhir skali masukkan air asam jawa, air limau, cuka, garam dan gula - ikut anggaran sdiri(mak saya x guna ajinomoto hehehe...x bagus)

Kuah Kacang

Kacang tanah-goreng tanpa minyak kemudian kisar
lengkuas
halia
serai
cili kering
ikan bilis or Udang Kering
air
garam

kisar semua bhn kemudian tumis sampai wangi,,,masukkan air,,,,biar sampai pekat/kering masukkan sekali lagi air,,,biar smpi pekat,
,masak lebih lama,kuah nya pekat dan berkilat..sekurang2 nya sejam..perasakan dgn garam
siap

Donut Lembut

BAHAN-BAHAN
Resepi : Norazilla M Noor Azman..tq

A)
500 gm tepung gandum atau nak campur sikit tepung roti pun tak apa tp saya bubuh tpg gandum sahaja..
1 peket yis mauripan / 1 tbsp + 1 tsp yis biasa
1/2 tbsp baking powder

Gaul rata bahan A supaya yis tu tak berketul2 bila dicampur ngan bahan lain.

B)
4 tbsp planta
3 tbsp gula (kisar halus)
2 biji telur
1 tsp ovallette (tak bubuhpun tak apa..)
1 tbsp bread softener ( yg ni kena bubuh, kalau tidak cepat keras..)
3/4 susu segar + 1/4 air panas (tak de susu segar ambik susu tpg bancuh je..kalau tak pun air suampun tak pe tapi rasa kureng le)
pilihan: boleh rebus sebiji kentang kecil, pas tu ambik kentang tu sahaja blend dgn air dan susu tadi tp biasanya saya malas nak buat....suka hatilah labu...( saya buat donut langsung tak bubuh kentang rebus...)

Cara:
Masukan semua bahan A dan B , uli rata. boleh gunakan bread maker di number 8 atau gunakan mesin kenwood tp gunakan low speed. uli dalam 20 min. pas tu kalau bancuh pagi nak makan waktu petang boleh simpan terus dlm peti sejuk . kalau nak makan segera biarkan doh naik sekali ganda baru kita ambik semua doh tu dan kita canaikan. gunakan pengelek utk ratakan doh. kalau melekit tabur tpg sikit atas kedua2 permukaan. terap dgn acuan tp kalau tak adapun suka hatilah. nak goreng jgnlah api terlalu panas. agak2 sedehana sahaja. lepas terap biar sekejap doh tu biar dia naik sikit. lepas goreng bole golekan gula atau boh apa2 yg anda suka. kita yg buat diakan....Baki doh yg kita terap td diuli semula dan biarkan dia rehat sekejap sebelum kita canai semula sehingga habis...(canai biar tebal,jgn nipis sbb nanti tak gebu)

Goreng separuh masak kalau nak frozenkan. senang kalau ada tetamu tergempar...

Cucur Bawang

 Resepi : Rubiah Suparman

2 cawan - TP Gandum
1 Labu - Bawang Besar - hiris halus
1 bj - Telur
2 bj - cili merah - tumbuk
50 gm - ikan bilis
1/2 btg - lobak merah - potong memanjang
air
sedikit garam,

Cara :
pecahkan telur,pukul seketika
masukkan garam,cili,ikan bilis,lobak merah.Gaul rata
masukkan air (jangan terlalu banyak) dan tepung sedikit demi sedikit.kacau rata
panaskan minyak..
goreng,anggaran sesudu makan
kuning,angkat

Kerabu Jantung Pisang

Resepi dari Fara Abdullah..TQ

‎1 jantung pisang
1 ikat pucuk paku
2 bawang besar - dihiris
2 biji cili hijau dan merah
1/2 kilo kerang - direbus dan kopek kulitnya
1 cawan santan pekat
3 biji limau nipis - diambil jusnya
bahan sambal- ditumbuk macam buat sambal belacan
15-20 cili padi
2 cili merah
1 sudu besar belacan
1 sudu besar gula
2 sudu kecil garam
2 bawang putih
* lupa lak nak letak...2 ekor ikan kembong direbus sekejap...ambik isi nya dan tumbuk...tumbuk asing bukan dgn sambal belacan....
Cara-cara 1.jantung pisang dibasuh bersih dan buang kulit yg keras...belah dua dan rebus dgn air + 1 sudu kecil garam. air tu biar hapus jantung pisang tadi....rebus sampai jantung lembut dan empuk. dah empuk...toskan dan boleh la dihiris 2.sayur paku...ambik bhgn yg boleh dimakan....rebus dgn air didih....jgn lama sgt nanti terlalu lembik lak....dah masak...toskan dan tepikan. 3.tumbuk bahan2 sambal macam tumbuk sambal belacan....dah siap masukkan dlm mangkok yg besar. 4.campur bahan2 lain dalam manggok yg berisi sambal belacan tadi.....kerang, ikan ,bawang besar, pucuk paku, jantung pisang, cili , santan dan limau nipis....gaul2 rata...rasa dulu...kalau kurang garam dan gula boleh tambah lagi....boleh jugak tambah lagi santan kalau nak berkuah dan tambah limau nipis lagi kalau tak cukup masam...ikut la selera sendiri...dah siap.. 5.kalau nak ikut kan resepi asal guna jantung pisang je sebagai bahan asas dia....so kalau nak buat guna jantung pisang je...pakai la dua biji jantungnya biar dpt byk.

Talam Keladi

Bahan bahannya;
Utk Lapisan Atas:
300 ml santan pekat (akak guna santan pekat yg Rm2.50 yg jual dipasar)
2 cwn air
1 cwn gula pasir
1 cwn + 3 sdu makan tpg gandum.
1 sdu kecil perasa keladi
3 biji telur
sedikit pewrna ungu
sedikit garam
Caranya:
  1. Santan,gula, air,perasa keladi,pewrna ungu dan garam disatukan.
  2. Bila dah sebati panaskan atas dapur sampai ia mendidih sekejap je.
  3. sejukkan sebentar @ suam2 je.
  4. Kemudian masukan tpg gandum kacau sebati.
  5. bila dah sebati baru masukan telur sebiji sebiji.
  6. Tapis supaya x bergentel.ketepikan
  7. Panaskan kukus.
Utk lapisan bawah:
2 cwn tpg beras + 2 sdu makan tpg gandum.
4 cwn santan cair (diambil lebih krg 1/2 cwn dari santan yg rm2.50 tadi jadikan 4 cwn)
1 cwn keladi minyak (dipotong dadu) nak lebih pun boleh ,garam ikut rasa.
caranya :
  1. Keladi dipotong dadu dan direbus sampai empuk sikit angkat toskan
  2. tpg  disatukan ngan santan dan garam kacau hingga sebati.
  3. sentasa kacau atas dapur sehingga likat dan berkilat baru masukkan keladi yg sudah direbus.
  4. Sediakan loyang 10 x10 di lumur minyak dialas plastik. ratakan adunan tpg yg dah dimasak didlm loyang.
Tips : kalau nk tukar Talam lain,eg Talam Labu : Boleh, cuma yg ubah warnanya dan bawahnya saja.
Bila kukus dah mendidih masukkan lapisan bwh selama 5 minit,lepas tu masukkan yg atas selama 30 minit. Api biar besar sikit supaya atasnya x lembik,jgn lupa tudung kukus dbalut ngan kain.

American Choc Cake Bake with Yan

TQ kak EnaZamri

Bahan A
65gm koko               )
235ml boiling water ) satukan

Bahan B
...
225 gm butter
320 gm gula kastor
3 biji telur size A (kalo size B buat 4 biji)
1 esen vanila

Bahan C
235 gm tepung gandum
15gm baking powder / 1 1/2 sudu kecil

Pukul B sampai kembang masukkan selang seli A n C...masukkan dlm bekas...bakar dlm oven suhu 180c 35 min...

utk topping
cooking choc sekeping
double cream

Masak dlm double boil...curah atas kek yg telah disejukkan

Lemang Tanpa Buluh


LEMANG TANPA BULUH DAN LEMANG PULUT KUNING SPECIAL STEP BY STEP
                                        
RESEPI LEMANG TANPA BULUH
E-na Lovely Kitchen

http://e-nalovelykitchen.blogspot.com/2011/08/lemang-tanpa-buluh-dan-lemang-pulut.html


menghasilkan 5 batang lemang bersaiz 10cm x 5.5cm seperti gambar di atas.

Bahan-bahan:

  • 500 gram beras pulut
  • 70ml santan pekat tin (100ml jika mahu lebih lemak)
  • 380ml air (jika santan 100ml, air 350ml)
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1/2 sudu kecil garam
  • beberapa titik pewarna kuning telur starbrand (untuk lemang pulut kuning sahaja)
Bahan sampingan
  • Loyang / acuan kek 9 inci
  • Daun Pisang secukupnya (di layur di atas api / rendam air panas atau di jemur panas sekejap)

Cara Masak Pulut:
  1. Didihkan air di dalam periuk kukus.
  2. Cuci beras pulut.
  3. Masukkan beras, santan, air, garam dan minyak masak ke dalam loyang. Jika inginkan Lemang pulut Kuning masukkan beberapa titik pewarna kuning telur starbrand.
  4. Kemudian masukkan loyang ke dalam pengukus. 
  5. Tutup periuk kukus dan set timer selama 30 minit.
  6. Buka penutup periuk kukus dan kacau rata pulut setiap 10 minit sekali supaya pulut masak sekata dan bergaul dengan santan.
  7. Selepas 30 minit angkat dan biarkan suam seketika. 
  8. Jika pulut masih mentah, boleh tambahkan sesudu besar air panas ke dalam loyang, kacau dan kukus lagi 5-10 minit.
                                          
Cara Buat Lemang:
  1. Bila pulut telah suam sedikit bolehlah di masukkan ke dalam acuan dengan menggunakan plastik. Masukkan separuh acuan. Lihat gambar 1.
  2. Kemudian tekan untuk memadatkan lemang. Lihat gambar 2.
  3. Penuhkan acuan dengan pulut. Tekan lagi supaya padat. Lihat gambar 3.
  4. Keluarkan lemang dari acuan dengan terbalikkan acuan dan goyang2/ hentak di atas angin (faham ke ni). Lemang akan mudah turun sebab ada lemak santan dan berminyak. Lihat gambar 4.
  5. Kemudian letakkan di atas daun pisang, pada bahagian yang hampir dgn pelepah pisang. Potong daun pisang yang lebih. Lihat gambar 5.
  6. Gulung kemas lemang tadi. Lihat gambar 6.
  7. Jika hujung daun pisang tidak cantik bolehlah di gunting buang sedikit. Tapi ianya akan lebih cantik bergulung jika tidak digunting. Lihat gambar 7.
  8. Kemaskan sisi lemang. Buang lebihan daun pisang. Lihat gambar 8.
  9. Kemudian masukkan semua lemang yang telah siap ke dalam periuk kukus. Lihat gambar 9.
  10. Kukus selama 5 minit untuk melayukan daun pisang.
  11. Angkat dan sejukkan.
  12. Potong lemang dan bolehlah dihidangkan dengan serunding, rendang ayam atau daging kegemaran anda. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.
                                         
                                         

Lemang Pulut kuning dapat di jadikan penyeri hidangan. Ramai yang berminat dengan kelainan ini....Thanks my dear Hubby atas idea untuk buat lemang pulut kuning. Muaaahhhhs!!

NOTE : Resepi ini untuk Beras Pulut Jepun yang disini....beras pulut lain kena adjust sukatan air...

Acar Buah

Resepi dari Bonda Hjh Rohani Hj.Muhammad.Terima Kasih Mak..
Yang ini mmg original tulisan Mak OK ..Sayang Mok..
cuma ayat nya saya ubah sikit..al maalum cara tulis orang dulu2 lain sikit..
Bahan :
1 - Buah Jeruk / ikut suka - 1 kg
2 - Bawang Kecil Merah - 15 ulas / lebih pon boleh - kisar , hiris
3 - Cili Boh - 3 sudu besar - kisar
4 - Halia - 2 inci - kisar , hiris
5 - Bawang Putih - 1 labu - kisar , hiris
6 - ** bwg merah,putih,halia diambil sedikit - hiris ,buat penumis , baki nya dikisar
7 - Halba,biji sawi,bunga cenkih,kulit kayu manis,bunga lawang - buat penumis
8 - Cuka - 4 sudu besar
9 - Rempah Kari Ikan - 3 sudu besar
10 - Gula - secukup rasa / 2 cawan
11 - Serbuk kunyit - 1/2 sudu teh
12 - Garam - secukup rasa

Cara :
1 - Buah dipotong,yg masin dicuci - tos
2 - Tumis 6 dan 7
3 - masukkan bwg merah,putih (kisar),cili boh,rempah kari,kunyit serbuk
4 - Masak dan tumis hingga naik bau dan berminyak
5 - masukkan Cuka,Gula - kacau rata
6 - masukkan buah yg telah dipotong
7 - tambah garam
8 - kacau hingga naik minyak
9 - jangan terlalu kering
10 - siap .. :)

Kebun Kecilku update 2Sept2011

Lokasi Presint 11 Putrajaya

Terung

Ulam

Kunyit

Cherry Barbados

Cherry Barbados

Pokok Kari

Rose Jepun kot..

Limau ..


Lada Besau..

Belimbing

Buah Belimbing

Anak Roselle

Limau

Limau Purut

Limau Purut
Limau Purut

Limau Nipis

Buah Roselle


Pokok Roselle dan Cik Tam @ Donut Rentung ..

Limau Kasturi

Buah Mangga ..ada 4 biji ..

Mangga punya buah ..

Mangga punya pokok

Bunga .

Pokok Bunga Kesidang dan keladi air

dlm Tempayan tu ada ikan Keli ..

Rose



Rose


Orkid Raya

Pokok Roselle yang rimbun dan banyak hasil..TQ


Rose ni kembang untuk Hari Raya Aidil Fitri..TQ

Rose Jepun kembang 10pagi..


Rose jepun pink

Sayang and TQVM Allah kerana beri aku peluang menikmati Nikmat Mu ini.. Alhamdulillah

Sila Share Link

Mintak Kawan kawan Share Link ini ke FB yerr .. TQVM
Cara : Klik Button Share , then Share Link ...
Dah Siap ... Happy View alls .. :)

My Notes

Nur Sayangku

Nur Sayangku