Laksa Penang

by Junainah June

Bahan2 untuk kuah
1/2kg ikan kembong
1/2kg ikan sardin sederhana besar
Rebus ikan-(jgn dibuang air rebusan)
Asing isi ikan dr kepala dan tulang
Isi ikan ditumbuk
kepala & tulang diblend kemudian ditapis(ambil air tapisannya)

15 tangkai cili kering + sedikit cili padi(50sen)
1labu bawang besar
sedikit belacan -agak2
(blend cili+belacan)
10-12 kpg asam(ikut suka tahap kemasamannya)
2 btg serai
3 btg bunga kantan dibelah 2
secekak daun kesom(cenohom)
garam dan serbuk perasa bg yg suka
bg yg suka otak udang bolehlah dimasukkan sikit kedlm kuah.

Bahan2 hiasan
sedikit hirisan nenas
hirisan bawang besar
hirisan cili padi @cili merah
daun salad(tpi kalau ada daun selom lg wangi)
pucuk gajus-kalau ada
sebiji timun yg dihiris nipis
limau kasturi bg yg suka masam
telur rebus
Sebungkus laksa beras(direndam 2-3jam utk senang dicelur)

Caranya
Masukkan isi ikan beserta air rebusan,bahan2 blend,daun kesom,bunga kantan,serai,asam keping serta garam.
Rebus hingga mendidih.
Siap masak bolehlah dihidangkan...Boleh dihias dgn bahan2 taburannya

Laksa akan sedap dimasak bila kuahnya disimpan semalaman...sbb baru rasa mesra rasa kuah tu...

Sila Share Link

Mintak Kawan kawan Share Link ini ke FB yerr .. TQVM
Cara : Klik Button Share , then Share Link ...
Dah Siap ... Happy View alls .. :)

My Notes

Nur Sayangku

Nur Sayangku