Rendang Mak Aji

By Ayu Azren

  • daging 1kg - rebus dgn santan cair

    serai 4btg (sedang punya)
    bawang putih & merah 3 ulas
    halia & lengkuas ( size besar ibu kaki) hehehe..
    {bhn di atas kasi blender}
    kerisik kelapa 2sudu besar
    rempah kurma 1sudu besar
    1biji kelapa(santan pekat)
    lada hitam yg biji punya (tumbuk ) secukup rasa kalau nak pedas lebihkan
    *rempah kurma td campurkan dgn bhn blender gaul kasi rata slps itu bahagi kpd 2 bhgian.
    cara-cara...
    daging td direbus dgn santan cair sehingga mati air daging lepas tu masukkan rempah bhgian pertama dan gaul. setelah separuh masak campurkan santan pekat (ala kak ita, cara dia sama cam buat rendang warna merah tu)...
    pastu masukkan lada hitam, rempah bhgian ke-2 dan kerisik.
    tunggu 10 minit dan akhir skali masukkan air asam jawa, air limau, cuka, garam dan gula - ikut anggaran sdiri(mak saya x guna ajinomoto hehehe...x bagus)

Sila Share Link

Mintak Kawan kawan Share Link ini ke FB yerr .. TQVM
Cara : Klik Button Share , then Share Link ...
Dah Siap ... Happy View alls .. :)

My Notes

Nur Sayangku

Nur Sayangku