BAHAN2NYA:
4 ekor ketam (anggaran 1½ kg)
1 cawan rempah babas
½ cawan santan (susu cair pun boleh)
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu kecik rempah campuran untuk menumis
daun kari
CARA MEMBUATNYA:
Ketam diberikan dan dipotong dua. toskan.
panaskan kuali besar atau periuk dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dimayang.
apabila sudah naik wangi, masukkan rempah tumis campur dan setangkai daun kari.
golek2 sekejap dan
masukkan rempah babas 1 cawan.
goreng pantas2 sampai dah tukar warna,
pastu masukkan air ½ cawan dan kacau hingga sebati dengan rempah.
perlahankan api dan masak selama 3 atau 4 minit sampai naik wangi.
untuk mendapat kari yang sedap, pastikan rempah benar2 masak. ini petua kjee dapat.
bila rempah dah elok wanginya, masukkan air sebanyak satu atau dua cawan.
adjustlah sendiri yer.
bila dah melegak, masukkan santan, sekeping asam keping. kacau perlahan2 dan masukkan pulak garam dan aji. kemudian masukkan ketam satu persatu hingga habis semua ketam. masak guna api sederhana dan sesekali balikkan ketam. apabila ketam sudah benar2 masak dan kari sudah naik minyak, padamlah api.