rahsia masak kari ialah rempah itu mestilah betul2 masak sewaktu menumis dengan menggunakan api sederhana besar. kalau tak cukup masaknya, kari itu tidak akan menjadi sedap. Petua seorang mamak dari Pulau Pinang.
BAHAN2NYA:
ikan talang (tak dapat nak agak banyak mana. kalau isi mungkin 3 potong/keping selebar empat jari)
1 cawan rempah kari ikan ( babas)
2 biji bawang besar
3 ular bawang putih
2 biji terung bulat (potong dua atau empat)
1 tangkai daun kari
1 asam keping
½ cawan santan atau susu segar
½ cawan minyak masak
CARA MEMBUATNYA:
rendam ikan selama sekurang2nya 4 jam. pastu cuci bersih2.
hiris bawang merah dan bawang putih. panaskan minyak dalam periuk.dah panas masukkan bawang merah dan bawang putih serta daun kari, goreng sampai warna bawang jadi brown, pastu masukkan rempah. kacau pantas selama 1 minit dan masukkan setengah cawan air. pastu gorenglah rempah itu sehingga garing dan naik baunya. bila dah terbit minyak, masukkan lagi 2 cawan air dan santan/susu. kacau dan bila hampir melegak, masukkan ikan dan terung dan terus didih sambil kacau perlahan2. apabila terung sudah hampir masak, masukkan asam keping. kacau lagi. bubuh secubit serbuk perasa atau gula jika suka. biarkan mendidih. kalau tak cukup kuah, tambah air panas sehingga sampai ke tahap yg diperlukan. didih guna api perlahan sampai naik minyak dipermukaan periuk. jangan bubuh garam. bila dah rasa puas hati masaknya, tutup api.
garam hanya ditambah ketika hendak menceduk dan menghidang. buat kari ikan talang awal sedikit dan biarkan satu atau dua jam baru dimakan. ketika itu, masin daripada ikan tu tentu sudah meresap ke kuah. jadi suka hatilah pada masa itu nak tambah lagi garam ke tidak yer.
Ini kari stail org India.