Bahan A1kg kepala ikan tenggiri / merah
Bahan Kisar2 labu bawang besar (merah)5 ulas bawang putih4cm halia30gm cili kering (rendam dlm air panas) atau 1 sudu besar cili bohminyak untuk menumis
Bahan Rempah (di gaul bersama)2 sudu kecil serbuk ketumbar1 sudu kecil serbuk jintan putih35gm (1 1/2 bungkus kecil) serbuk kari ikan 100ml air asam jawa
Bahan D 1 liter santan10 biji bendi 4 biji terung bulat di belah2 biji tomato di belahgaram dan gula secukup rasa
Cara-cara :1. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan bahan rempah yang telah di gaul dengan sedikit air asam jawa. Masak hingga terbit minyak. Masukkan santan, kacau hingga sebati, perasakan dengan gula dan garam. Biarkan mendidih sekejap, masukkan terung, bendi biarkan sayur separuh masak. Masukkan pula kepala ikan dan buah tomato. Kecilkan api dan biarkan merenih hingga pecah minyak.