Thosai
Bahan2
1) dhal putih/ulundhu bulat - 1 kole (ikut tin susu cair)
2) beras - 1 kole
... 3) garam secukup rasa
4) parpu melawis - 1 genggam
Cara2
1) cuci dhal putih, beras dan parpu hingga air bersih dan rendam utk 2 jam
2) blend hingga jadi batter, jgn terlalu cair.(masa masukkan beras dlm blender, letakkan jari ketiga atas bahan, tuang air hingga cecah garisan pertama)
3) kalau tk cukup air, tambah sikit jer.
4) blend ngan garam sekali
5) Kalau nk buat sarapan, blend malam sebelum dan simpan kt luar. Esok mesti dh naik. Pastu boleh buat tosai.
6) kalau idli, bahan sama tp jgn add parpu, blend pekat sikit... tu jer
tips : Masak kentang (ikut individu, boleh masak ngan kacang peas), bila tosai dh masak keluarkan dan masukkan kentang tadi, tutup tosai dh jadi masala tosai.
Bahan2
1) dhal putih/ulundhu bulat - 1 kole (ikut tin susu cair)
2) beras - 1 kole
... 3) garam secukup rasa
4) parpu melawis - 1 genggam
Cara2
1) cuci dhal putih, beras dan parpu hingga air bersih dan rendam utk 2 jam
2) blend hingga jadi batter, jgn terlalu cair.(masa masukkan beras dlm blender, letakkan jari ketiga atas bahan, tuang air hingga cecah garisan pertama)
3) kalau tk cukup air, tambah sikit jer.
4) blend ngan garam sekali
5) Kalau nk buat sarapan, blend malam sebelum dan simpan kt luar. Esok mesti dh naik. Pastu boleh buat tosai.
6) kalau idli, bahan sama tp jgn add parpu, blend pekat sikit... tu jer
tips : Masak kentang (ikut individu, boleh masak ngan kacang peas), bila tosai dh masak keluarkan dan masukkan kentang tadi, tutup tosai dh jadi masala tosai.