Resepi : Bathma Priya Sengalrayan
Rasam Lada Hitam - (original)
Bahan2
1) Bawang putih - 1 whole - tumbuk tp jgn sampai lumat
2) Lada hitam - 10 biji (tumbuk sehingga serbuk)
... 3) Jintan manis - 2 sudu teh - goreng tanpa minyak dan tumbuk hingga jadi serbuk
4) cili kering - 3 tangkai - potong dlm 2cm
5) tomato - 1 besar - ditumbuk cam bawang putih jugak
6) serbuk kunyit - 1 1/2 sudu teh
7) air - 6 kole (ikut sukatan tin susu cair
8) daun kari - 2 tangkai
9) air asam jawa - rasa rasam dulu, kalau dh cukup masam jgn tambah air asam jawa.
10) garam secukup rasa
Cara memasak
1) tumis bawang putih, cili kering, tomato, daun kari, lada hitam, & jintan manis. Api perlahan.
2) bila tomato dh hancur sikit, masukkan air bersama kunyit. Api besarkan. masukkan garam dan cuba rasa. Kalau tk cukup masam, tambah sikit air asam jawa......
3) Rasam ni tk boleh mendidih, so bila dhstart nk didih sikit, tutup api.
Kalau nak makan nasi bersama rasam, nasi tu kena over cooked baru sedap.
Rasam Lada Hitam - (original)
Bahan2
1) Bawang putih - 1 whole - tumbuk tp jgn sampai lumat
2) Lada hitam - 10 biji (tumbuk sehingga serbuk)
... 3) Jintan manis - 2 sudu teh - goreng tanpa minyak dan tumbuk hingga jadi serbuk
4) cili kering - 3 tangkai - potong dlm 2cm
5) tomato - 1 besar - ditumbuk cam bawang putih jugak
6) serbuk kunyit - 1 1/2 sudu teh
7) air - 6 kole (ikut sukatan tin susu cair
8) daun kari - 2 tangkai
9) air asam jawa - rasa rasam dulu, kalau dh cukup masam jgn tambah air asam jawa.
10) garam secukup rasa
Cara memasak
1) tumis bawang putih, cili kering, tomato, daun kari, lada hitam, & jintan manis. Api perlahan.
2) bila tomato dh hancur sikit, masukkan air bersama kunyit. Api besarkan. masukkan garam dan cuba rasa. Kalau tk cukup masam, tambah sikit air asam jawa......
3) Rasam ni tk boleh mendidih, so bila dhstart nk didih sikit, tutup api.
Kalau nak makan nasi bersama rasam, nasi tu kena over cooked baru sedap.