- 250gm butter -guna butter mahal sedap
- 60 gm gula aising
- 2 biji kuning telur
- 1 sudu teh vanila
- 3oo-330gm tepung gandum*
- 50 gm tepung jagung*
- 30gm tepung kastad*
- 20gm susu tepung*
- 2gm garam halus
- * ayak
- 450 gm parutan nenas – tapis
- 1 camb jus limau nipis
- 180 gm gula pasir
- 1 bat...ang kulit kayu manis
Cara membuat:
1. Pukul mentega dan gula aising sampai sebati.
2. Masukkan kuning telur dan garam dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan bahan-bahan yang telah di ayak dan jadikan doh. Jika lembek masukkan sikit lagi tepung gandum.
4. Canai setebal 4 mm. Terap dengan acuan berbentuk kelopak pecah 6.
5. Angkat dengan hujung pisau dan letak dalam dulang pembakar.
6. Tekan jem yang sudah dibentuk bulat di tengahnya.
7. Bakar pada 175 C selama 15-20 minit atau hingga keemasan.
Untuk Jem:
Jerang semua bahan atas api sederhana hingga agak kering. Angkat dan biar sejuk