Bahan:-
- 4 ketul paha ayam (whole leg) - dibersihkan dan dibuang kulit - kelar sikit
- garam secukup rasa
- 1/3 cawan air
- 1 cawan kelapa parut
- Minyak untuk goreng terendam (deep fry)
Bahan Dikisar Kering:-
- 2 sudu besar biji ketumbar
- 2 sudu besar biji lada putih
Bahan Dikisar Basah:-
- 5 batang serai (diambil bahagian putihnya)
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- sedikit air
Cara Memasak:-
- Campurkan kelapa parut, garam, air, bahan kisar basah dan kisar kering ke dalam kuali. Gaul rata.
- Masukkan ayam dan rebus ayam sambil dibalikkan hingga ayam masak mesra dan air hampir kering. Angkat ayam dan toskan. Kemudian toskan juga campuran kelapa parut dan rempah-rempah tadi dalam bekas berasingan
- Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam hingga kuning keemasan. Angkat dan letakkan ayam ke dalam pinggan yang sesuai.
- Kemudian goreng pula bahan kelapa parut dan rempah hingga bertukar warna kuning keemasan serta berserbuk rangup (awas jangan sampai hangus). Angkat dan toskan minyak.
- Taburkan serbuk kelapa tadi ke atas ayam dan rata-ratakan. Sedia untuk dihidangkan.
Nota:
Istimewanya ayam kalasan ini tidak menggunakan sebarang bawang merah atau putih kerana biasanya ia akan menghanguskan ayam dan rupanya tidak berseri...tetapi rasanya tetap mantap!