Bahan Buat Kicap:Air Rebusan UdangSedikit sos ikanGula MelakaKicap CairKicap MasinSos Tiram(Masak kesemuanya sekali sehingga menjadi satu pekatan kicap)
Bahan Buat Pes Cili:Isi Udang dikisarCili Kering dikisarBawang Putih dikisarSedikit bawang besar dikisarGaramGulaSedikit minyak(Tumis bawang putih, bawang merah, cili Kering, udang sehingga menjadi mcm cili boh)
Bahan-bahan buat Char Kuey Teow:Udang (jgn buang kulit, kepala, ekor)Kuey TeowTaugehKucailada sulah jika sukaKerang (rebus separuh masak)TelorMinyak
Cara menyediakan:1) Masukkan minyak, goreng 3-4 ekor udang sehingga kulit udang kemerah-merahan.2) Tuang 2 sudu besar kicap char kuey teow, 3 sudu besar pes cili dan kacau.3) Masukkan kuey teow, taugeh, kucai dan kacau.4) Pecah 1 biji telor dan kacau, lepas tu masukkan 1 senduk kicap char kuey teow sekali lagi dan kacau.5) Sedia dihidangkan bersama cili jeruk.