Asam Pedas Daging Melaka

1 kg daging batang pinang. potonglah kecik2 .
segenggam cili kering direbus.
3 biji sederhana besar bawang besar,
2 ulas bwg putih, satu inci halia,
satu sudu kecik serbuk kunyit,
belacan sebesar ibu jari sendiri,
secekak daun kesom dan minyak.
Cara :
 blend cili kering yg dh rebus dengan bawang, halia, bawang putih dan belacan sampai halus.
panaskan minyak dan tumislah sampai garing dan semerbak bau .
pastu masukkan daging. kalau batang pinang tak yah rebus.(kalau daging biasa kena rebus sampai empuk. air dia masukkan sekali. kalo tidak hilang manis dia.)
bila daging dh mula keluar air, kacau lagi sampai rata ,
bubuhlah air dalam secawan ker dua ker ikut pekat .
Bila rasa daging dh betul2 empuk, masukkan air assam jawa dalam setengah cawan. nama pun assam pedas so masamnyer ikut suka koranglah. masukkan jugak kunyit serbuk 1 sudu kecik. masak lagi,
didih pelankan api dan masukkan daun kesom. kalo ada bunga kantan lagi meletup.
bubuh sikit gula atau serbuk perasa (kalo guna) dan garam. bila puas hati, tutuplah api.

Sila Share Link

Mintak Kawan kawan Share Link ini ke FB yerr .. TQVM
Cara : Klik Button Share , then Share Link ...
Dah Siap ... Happy View alls .. :)

My Notes

Nur Sayangku

Nur Sayangku