ohayu Ramli on Monday, 9 January 2012 at 08:11
EnaZamri Rashid
Resepinya...
Bahan2 utk kuahnya
Ikan selayang/kembung
kalau ikan selayang ada juga yg panggil ikan sardin/kembung sekilo
kalau ikan makerel seekor...ada di jual di hypermarket yg frozen punya
cili kering 20biji kalau taknk pedas kurangkan
bawang besar 2 labu
belacan 3 in
asam keping 4 keping
bunga kantan 2
daun kesum
hiasan:-
cili api
cili masak
timun
salad
limau nipis
cara2nya senang jer...
rebus ikan dgn asam keping lalu disejukkan n diasingkan isi n tulang then blender isi dahulu baru tulangnya (tulang ni ambil air saja ye hehehe nnti tercekik pulak) asam keping jgn buang k
rebus cili kering sebentar..
pastu blender dgn bawang besar n belacan
campurkan semua yg diblender dlm periuk letak air mengikut kepekatan
masukkan asam keping yg direbus dgn ikan n tambahkan lagi kalau suka masam
masukkan garam, bunga kantan n daun kesum
masak hingga mendidih
Laksa kering yg sedap k ena selalunya guna yg dari China balutan hijau tapi lately ni anak bujang k ena kalau balik Kuala Kangsar rumah bakal mertuanya dia akan belikan laksa tepung gandum mmg sdp n cpt kenyang...
Tiba2 k ena teringat masa k ena kat UK tahun 95/96 k ena selalu masak laksa pakai ikan maccarel...memang sedap giler...kalau tak caya...sekali2 g lah hypermarket beli ikan maccarel frozen n buat rasalah kelainan n keenakannya....
Cubalah ek!
Kalau pakai ikan selayang...masukkan ketam seekor...:)m