Wan Hanim Mohamed Noor
MARTABAK LAPIS utk 6 to 8 org
bahan400 gdagin cincang 3 sb serbuk kari dagibn300 g bawang besar didadu100 ml minyak 250 ml air45 keping cream crackers 4telur dipukul 4 sb margarinesaltuntuk dimesin 3 bwg putih3 bwg merah2 cm halia utk dicampur jadim pencelup: 700 ml susu
akak buat 1/2 adunan pasal anak tak d rumah
cara.....
1.panaskan minyak n tumis bahan mesin bersama rempah kari hingga wangi. 2. masukkan daging n kacau pas tu masukkan air dan biarkan air tu kering. 3. masukkan bwg dadu n masak hingga bwg lembut masukkan garam n ketepikan. 4. oleskan acuan segi empat 25 cin dgn magarine5.celup cream crakers d dlm susu dan susun di dasar tin tapi akak letak foil dulu pas tu magarine atas foil then baru susunnya baru la senang nak keluar6. ratakan daging cincang dan dicover dgn cream crackers yg di celup tadi ulang sampai abis baki susu itu kita campur dgn telur n tuang last sekali kesemuanya diatas cream crackers tadi7.nak bg wangi akak hiris bwg besar nipis dan taburkan diatas n jgn lua letakkan beberapa ketulan kecil magarine di celah n atas sebelum bakar8. bakar didlm oven yg tlh di panaskan dulu pada 180 darjah utk 40 min kena ingat oven kita lain2 kalu tak msk tambh masa lg k9.bg sejuk baru potongkalu nak tkar dgn sardine pun sedapppppppppppppppppppp