Amal Meor
Apam Perlis @ Apam Puri
Bahan-Bahan Kulit300gm tepung gandum1 biji telurSecubit garamSedikit pewarna kuning atau hijau1 sudu besar EnoAir secukupnya
Cara-caraMasukkan tepung,air,telur,garam dan pewarna.Kacau sebati dan kemudian tapis.Tuangkan eno ke dalam bancuhan yang dah ditapis.Bancuhan jangan pekat (cair macam nak buat lempeng)Panaskan kuali non-stick (tak letak minyak pun tak apa)Dadarkan bancuhan sesenduk.Terbalikkan apam ni dua kali sahaja
Bahan-bahan untuk inti1 cawan gula1 cawan airBuat gula hangus.Kemudian sejukkan1 cawan gula3 biji telur-dipukuk hingga sebati-1 setengah cawan santan2 sudu makan tepung jagung (bancuh bersama air)
Cara -caraMasukkan adunan telur yg dipukul dgn gula ke dalam periuk. Masukkan santan dan tepung jagung. Kacau sentiasa, guna api sederhana.Letakkan daun pandan untuk bagi wangiMasukkan gula hangus, kacau hingga pekat/mendidih.(lbh kurang 20 minit)
Letakkan inti ke dalam kulit apam puri tadi dan lipat duaBoleh juga guna inti kaya segera atau inti kelapa mahupun kacang merah
Akhir sekali masukkan sedikit pewarna hijau, masak lagi lebih kurang 5 minit