Bathma Priya Sengalrayan created a doc.
Acar Halia
resepi acar halia Bhn2 : ginger blend kasar, dan toskan air (jgn perah), pakai sieve..biarkan air tu keluar sendiri.1 garlic-smashed1 cili hijau-cut smalldaun karigula merah (Jaggery) - 2 sudu besar (ikut kemanisan individu)Air asam jawa (dlm 3-4 sudu besar)2 sudu besar serbuk cili merah BABASGaram Cara buat.1) Goreng halia tadi hinga kekuningan adn nt too long. Keluarkan.\2) Tumis daun kari, cili hijau dan bawang putih.3) Masukkan halia goreng tadi, perlahankan api.4) Masukkan serbuk cili Babas, garam, dan sedikit air. Biar mendidih.5) Masukkan gula merah, kacau hingga jadi pekat. Tuang sedikit air asam jawa n biarkan mendidih sehingga acar jadi hitam dan pekat. Kena ader 3 rasa - manis, pedas dan masam......