PULUT SEKAYA kak Mizza.. :)
By Mi Zza in GROUP TAK PANDAI MASAK · Edit doc
1 1/2 cwn beras pulut (rendam lah sat sejam dua.)
1 cwn santan
1 sk garam
- kukus sampai pulut masak
sekaya:
3 cwn santan
1/2 cwn air daun pandan (dlm 6 lai daun yg ijau tua)
3/4 cwn gula
1 sk garam
2 bj telur
3/4 cwn tepung gandum
- blend / kacau2 .. lepas tu tapis..
- pulut td tu tekan2 bg padat dlm loyang, letak balik dlm pengukus. tuang pelan2 adunan sekaya. kukus dgn api sederhana lbh kurang 1/2 jam. utk elakkan dr sekaya ditimpa wap, penutup pengukus tu eloklah di ikat dgn tuala kecik.. atau pun loyang di tutup dgn aluminium foil (depa petua mcm tu tp sy pernah buat sekali, x masak2 smpi kesudah sekaya ku... x tau la depa dok letak mcmana..haha..)
ps / gambar pulut sekayanya di sini..