Miang Kham

Miang Kham(thai spicy snacks wrapped in bitter leaves)
By Anna Dhahran, Ct Hadrawati Kasih and Norazilla M Noor Azman · Last edited on Sunday · Edit Doc
Anna tgk kat site
: http://www.simply-thai.com/thai-food-recipes-miang-kham.htm
Bahan Hiasan:
Daun kaduk
Udang kering basuh-sangai
Haliadadu
bawang besardadu
Cili potong halus
Lemon potong dadu
Kelapa muda potong nipissangai skejap(klau x de pun x pe)
Kacang tanah disangai (buang kulittumbuk kasar)

Sos:
Masak 1 cwn air + 1 ketul gula merah+ skit gula kelapa
Campur 2 sudu besar sos nampla(anna x guna garam)
Masak hingga agak pekat
Ambil sdikit bahan hiasan sperti udang kering tadi (tumbuk kasar) + kcg tanah yg di tumbuk kasar +kelapa + halia+ bawang..masukkan smua bahan ni ke dlm sos.

Cara makan:
Ambik sehelai daun kaduk letak smua bahan hiasan + sos & bungkus siap di mkn(mcm mkn sireh) slmt mencuba :D…daun kaduk blh di ganti dgn salad.

Sila Share Link

Mintak Kawan kawan Share Link ini ke FB yerr .. TQVM
Cara : Klik Button Share , then Share Link ...
Dah Siap ... Happy View alls .. :)

My Notes

Nur Sayangku

Nur Sayangku