Resepi dari Bonda Hjh Rohani Hj.Muhammad.Terima Kasih Mak..
Yang ini mmg original tulisan Mak OK ..Sayang Mok.. cuma ayat nya saya ubah sikit..al maalum cara tulis orang dulu2 lain sikit.. |
1 - Buah Jeruk / ikut suka - 1 kg
2 - Bawang Kecil Merah - 15 ulas / lebih pon boleh - kisar , hiris
3 - Cili Boh - 3 sudu besar - kisar
4 - Halia - 2 inci - kisar , hiris
5 - Bawang Putih - 1 labu - kisar , hiris
6 - ** bwg merah,putih,halia diambil sedikit - hiris ,buat penumis , baki nya dikisar
7 - Halba,biji sawi,bunga cenkih,kulit kayu manis,bunga lawang - buat penumis
8 - Cuka - 4 sudu besar
9 - Rempah Kari Ikan - 3 sudu besar
10 - Gula - secukup rasa / 2 cawan
11 - Serbuk kunyit - 1/2 sudu teh
12 - Garam - secukup rasa
Cara :
1 - Buah dipotong,yg masin dicuci - tos
2 - Tumis 6 dan 7
3 - masukkan bwg merah,putih (kisar),cili boh,rempah kari,kunyit serbuk
4 - Masak dan tumis hingga naik bau dan berminyak
5 - masukkan Cuka,Gula - kacau rata
6 - masukkan buah yg telah dipotong
7 - tambah garam
8 - kacau hingga naik minyak
9 - jangan terlalu kering
10 - siap .. :)