Resepi : Puan Paridah Aman
Bahan bahannya;
Utk Lapisan Atas:
300 ml santan pekat (akak guna santan pekat yg Rm2.50 yg jual dipasar)
2 cwn air
1 cwn gula pasir
1 cwn + 3 sdu makan tpg gandum.
1 sdu kecil perasa keladi
3 biji telur
sedikit pewrna ungu
sedikit garam
Caranya:
2 cwn tpg beras + 2 sdu makan tpg gandum.
4 cwn santan cair (diambil lebih krg 1/2 cwn dari santan yg rm2.50 tadi jadikan 4 cwn)
1 cwn keladi minyak (dipotong dadu) nak lebih pun boleh ,garam ikut rasa.
caranya:
Bahan bahannya;
Utk Lapisan Atas:
300 ml santan pekat (akak guna santan pekat yg Rm2.50 yg jual dipasar)
2 cwn air
1 cwn gula pasir
1 cwn + 3 sdu makan tpg gandum.
1 sdu kecil perasa keladi
3 biji telur
sedikit pewrna ungu
sedikit garam
Caranya:
- Santan,gula, air,perasa keladi,pewrna ungu dan garam disatukan.
- Bila dah sebati panaskan atas dapur sampai ia mendidih sekejap je.
- sejukkan sebentar @ suam2 je.
- Kemudian masukan tpg gandum kacau sebati.
- bila dah sebati baru masukan telur sebiji sebiji.
- Tapis supaya x bergentel.ketepikan
- Panaskan kukus.
2 cwn tpg beras + 2 sdu makan tpg gandum.
4 cwn santan cair (diambil lebih krg 1/2 cwn dari santan yg rm2.50 tadi jadikan 4 cwn)
1 cwn keladi minyak (dipotong dadu) nak lebih pun boleh ,garam ikut rasa.
caranya:
- Keladi dipotong dadu dan direbus sampai empuk sikit angkat toskan
- tpg disatukan ngan santan dan garam kacau hingga sebati.
- sentasa kacau atas dapur sehingga likat dan berkilat baru masukkan keladi yg sudah direbus.
- Sediakan loyang 10 x10 di lumur minyak dialas plastik. ratakan adunan tpg yg dah dimasak didlm loyang.