1.daging lembu muda 300gm-rebus dgn garam & 2 liter air sampai empuk
2.Lada kering 8 tangkai
3.Bawang kecil merah 8-10 ulas & bwng putih 2 ulas
4.Udang kering 150gm rendam hingga lembut
5.(udang basah sederhana 10 ekor buang kulit di kisar bersama
6.biskut bijan 6-8 keping )
7.Sotong basah 1ekor (yg warna Merah tu, kurita,dipotong 1in lebar)
8.Sawi & beberapa biji telur
9.kacang tanah tumbuk-beli dah siap aje
10.Mee kuning 1 kilo-Celur dlm air panas & toskan.
Caranya:
Tumbuk lada kering hingga lumat,masukan bwng merah & bwng putih tumbuk lg,asingkan.
tumbuk udang kering hingga lumat.
Tumiskan lada kering & bwng hingga wangi,masukan udang kering & kacau hingga sebati,jika teerlalu kering masukan sedikit air,kacau dgn api perlahan sampai terbit minyak.kemudian tuangkan udang yg dikisar bersama biskut tadi,kacau lagi...
Campurkan kedalam air rebusan daging..jadilah kuah mee bandung.
biskut utk pekatkan kuah,bijan utk memberikan rasa istimewa mee bandung ni.
Tips Tambahan :
kala guna biskut marie boleh juga,pas tu beli bijan,goreng tanpa minyak & blend sekali dgn biskut & udang basah.
Untuk Hidangan:
Panaskan kuah ke dlm kuali,bila mengelegak masukkan sedikit sotong kurita,telor ,sawi dan taburkan kacang tanah & tuangkan kedalam mee yg telah siap diisi dlm mangkuk...pas tu mknlah..