Kuih Apam Seri Ayu

Resepi dan Gambar dari MakNdak Eda
 


( Dari kecil,Bila Mak buat Kuih nii..Perasaan Selalu .. )

Bahan2
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan santan
4 biji telur
1 cmb ovellete
1 cmt perisa pandan
pewarna hijau
kelapa parut (ambil yg putih)
sedikit garam

Cara2
- pukul telur, gula & ovellete hingga kembang/pekat
- masukkan santan, pes pandan & pewarna & kacau rata/sebati
- masukkan tepung & garam - kacau rata & pastikan bancuhan pekat
- masukkan kelapa parut (untuk bahgian kepala)
- tuang sedikit adunan
- kukus selama 15-20 mins @ hingga masak


Tips Apam Lebih Kembang :

- Apam merkah tuu kalo nak kasik merekah apinye kne besar...apam dot2 api besa pun tkkn merekah..membukit tinggi je...
- Rahsia nak bgi apam ni lembut..putar telo,gule n ovellette lame skit.

Tips2 utk tahan lama kelapa parut
- gaulkan kelapa parut bersama garam & kukus dahulu selama 10 mins.

Lagi 1 Resepi

Sila Share Link

Mintak Kawan kawan Share Link ini ke FB yerr .. TQVM
Cara : Klik Button Share , then Share Link ...
Dah Siap ... Happy View alls .. :)

My Notes

Nur Sayangku

Nur Sayangku