Resepi dan Gambar dari MakNdak Eda
( Dari kecil,Bila Mak buat Kuih nii..Perasaan Selalu .. )
Bahan2
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan santan
4 biji telur
1 cmb ovellete
1 cmt perisa pandan
pewarna hijau
kelapa parut (ambil yg putih)
sedikit garam
Cara2
- pukul telur, gula & ovellete hingga kembang/pekat
- masukkan santan, pes pandan & pewarna & kacau rata/sebati
- masukkan tepung & garam - kacau rata & pastikan bancuhan pekat
- masukkan kelapa parut (untuk bahgian kepala)
- tuang sedikit adunan
- kukus selama 15-20 mins @ hingga masak
Tips Apam Lebih Kembang :
- Apam merkah tuu kalo nak kasik merekah apinye kne besar...apam dot2 api besa pun tkkn merekah..membukit tinggi je...
- Rahsia nak bgi apam ni lembut..putar telo,gule n ovellette lame skit.
Tips2 utk tahan lama kelapa parut
- gaulkan kelapa parut bersama garam & kukus dahulu selama 10 mins.
Lagi 1 Resepi
bahan-bahan:-
5 biji telur
2 cawan gula
1 sudu besar overlate
2 cawan santan(kalau nak wangi di blander dgn daun pandan)
4 cawan tepung gandum(diayak)
pewarna hijau
kelapa parut putih
1 sudu besar tepung ubi
secubit garam
cara-caranye:
pukul gula,telur dgn overlate hingga kembang dan putih
masukkan santan
pukul lagi
masukkan tepung gandum
akhir sekali masukkan pewarna hijau
pukul sehingga sebati(semuanye guna mixer)
kelapa,garam,tepung digaul sebati...
semasa hendak mengukus,panaskan acuan dahulu
sapu acuan dgn minyak
isi kelapa parut putih tadi
tekan kelapa utk memadatkannye
masukkan adunan tepung tadi sehingga penuh acuan
anggaran 1 sudu besar
kukus selama 10 minit dgn api yg sederhana kuat
utk mengelakkan kuih itu menjadi pecah
setiap kali mengukus,acuan hendaklah sentiasa disapu dgn minyak
*kuih ni bergantung pd overlate,kalau overlatenye ok,menjadilah kuihnye.
rina biasanye guna overlate jenama MERIAH
ada jual kat pasaraya...
*kuih ni satu bancuhan,boleh dpt dlm 60-70 biji
5 biji telur
2 cawan gula
1 sudu besar overlate
2 cawan santan(kalau nak wangi di blander dgn daun pandan)
4 cawan tepung gandum(diayak)
pewarna hijau
kelapa parut putih
1 sudu besar tepung ubi
secubit garam
cara-caranye:
pukul gula,telur dgn overlate hingga kembang dan putih
masukkan santan
pukul lagi
masukkan tepung gandum
akhir sekali masukkan pewarna hijau
pukul sehingga sebati(semuanye guna mixer)
kelapa,garam,tepung digaul sebati...
semasa hendak mengukus,panaskan acuan dahulu
sapu acuan dgn minyak
isi kelapa parut putih tadi
tekan kelapa utk memadatkannye
masukkan adunan tepung tadi sehingga penuh acuan
anggaran 1 sudu besar
kukus selama 10 minit dgn api yg sederhana kuat
utk mengelakkan kuih itu menjadi pecah
setiap kali mengukus,acuan hendaklah sentiasa disapu dgn minyak
*kuih ni bergantung pd overlate,kalau overlatenye ok,menjadilah kuihnye.
rina biasanye guna overlate jenama MERIAH
ada jual kat pasaraya...
*kuih ni satu bancuhan,boleh dpt dlm 60-70 biji