Resepi dan Gambar dari Sini .Terima Kasih Almari Bonda.
KASWI SURABAYA
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 cawan tepung beras
1 cawan gula pasir
1 1/2 cawan gula merah
1 tsp kapur makan
1 tbsp kicap pekat soya
6 cawan air
** Biasa gula merah ni ada batu pasir kalau beli yg timbang punyakan....jd ko org wat cam gini, amek gula merah dlm 1 1/2 cawan pastu buh air dlm 1 1/2 cawan gak ala....ko org pandai2 la yer...didihkan agar gula hancur berkecai dan biar dia suam2 kuku baru bubuh dlm adunan.
- Satukan semua bahan2 diatas dan masak hingga naik wap dan kukus selama 1 1/2 jam. Loyang tu jgn lupa sapukan sikit minyak utk elak melekit.
- Kelapa parut putih tambah sikit garam dan kukus...berapa minit? jgn ler lelama bebenor ada rentung seme kang...
KASWI SURABAYA
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 cawan tepung beras
1 cawan gula pasir
1 1/2 cawan gula merah
1 tsp kapur makan
1 tbsp kicap pekat soya
6 cawan air
** Biasa gula merah ni ada batu pasir kalau beli yg timbang punyakan....jd ko org wat cam gini, amek gula merah dlm 1 1/2 cawan pastu buh air dlm 1 1/2 cawan gak ala....ko org pandai2 la yer...didihkan agar gula hancur berkecai dan biar dia suam2 kuku baru bubuh dlm adunan.
- Satukan semua bahan2 diatas dan masak hingga naik wap dan kukus selama 1 1/2 jam. Loyang tu jgn lupa sapukan sikit minyak utk elak melekit.
- Kelapa parut putih tambah sikit garam dan kukus...berapa minit? jgn ler lelama bebenor ada rentung seme kang...