Resepi dan Gambar dari ummizaihadi .TQ kak .
pisang emas, xda yang masak...beli gak la pisang berangan, x suka sangat pisang ni sbb masam sikit kan..
Bahan:- ( 7 - 8 keping)
- 8 biji pisang emas/berangan
- 1/3 cawan gula pasir
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu teh garam
- 1/4 cawan santan pekat (*akak guna santan kotak je)
- sedikit kelapa muda parut digaul dengan sedikit garam
- daun pisang secukupnya (dilayu atas api perlahan, buang bahagian keras tepi, lap dan belah lebihkurang sejengkal lebar daun)
Cara-Cara:-
- Panaskan periuk kukusan.
- Dalam mangkuk lecek pisang dengan gula hingga gula dan pisang hancur sedikit.
- Masukkan santan, garam, dan tepung. Gaul rata.
- Ambil daun pisang dan letakkan 2 - 3 sudu besar adunan pisang di tengah2 daun. Letak inti di tengahnya dan gulung daun pisang. Lipat kedua2 bahagian tepinya biar kemas. Buat hingga habis.
- Letak/susun dalam periuk kukusan. Kukusan selama 12 - 15 minit hingga masak/kelihatan daun pisang kekuningan.