Resepi Di sini
KUIH TALAM LABU
Sumber: Buku Aneka Talam dan Kuih Lapis by Chef Hanieliza
Bahan Lapisan Bawah:
KUIH TALAM LABU
Sumber: Buku Aneka Talam dan Kuih Lapis by Chef Hanieliza
Bahan Lapisan Bawah:
- 3 cawan santan cair + sedikit garam
- 1 cawan labu yang diparut
- 1 cawan tepung beras
- 1/2 cawan gula pasir
- 2 sudu makan tepung kastad
- Masukakn semua bahan kecuali labu parut dan kacau hingga sebati. Tapiskan.
- Kemudian masukkan labu yang diparut dan kacau lagi hingga rata.
- Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit (akak kukus 40 minit) sehingga masak.
- 3 cawan santan pekat
- 1 cawan tepung beras
- 1 sudu teh garam
- sedikit pewarna kuning
- Gaulkan semua bahan dan tapiskan dalam periuk. Kacau adunan ini di atas api yang perlahan.
- Apabila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sedikit dengan garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan labu tadi.
- Kukus selama 25 minit.
- Sejukkan betul-betul sebelum dipotong dan hidangkan