Resepi dan Gambar dari sini ..TQ Puan Ummi
- 250gm mentega
- 1 1/2 cawan gula castor
- 2 cawan tepung kek (or tepung naik sendiri)
- 1/2 cawan serbuk koko
- 1 cawan susu cair
- 1/2 cawan air sejuk (dari petiais)
- 1 camca teh esen vanilla
- 3 biji telur gred A atau 4 biji telur gred B(akak guna gred A)
- 250 gm cooking chocolate
- 3 sudu besar susu cair
- 2 sudu besar susu pekat
- 1 sudu besar margerin atau butter
Cara-Cara Untuk Kek:-
- Ayak tepung dengan serbuk koko. Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji, anggaran 30 saat antara setiap satunya. Pukul sederhana laju.
- Perlahankan pukulan, masukkan tepung diselang-selikan dengan susu cair.
- Masukkan esen vanilla.
- Masukkan air ais dan gaul sekadar sebati.
- Tuang dalam loyang 9in x 9in yang telah digris dan dilapik dasarnya.(akak guna loyang 81/2 x 81/2 in)
- Bakar pada suhu 170 darj cels selama 1 jam atau sehingga masak.
- Larutkan susu pekat ke dalam susu cair.
- Masukkan cooking chocolate dan cairkan menggunakan double boiler.
- Apabila chocolate menjadi cair, masukkan margerin atau mentega dan kacau hingga sebati.
- Tuang di atas kek yang telah sejuk dan ratakan.