Zaneet Mustdie
KEK GULA HANGUSBahan-bahan :
1 cawan tepung naik sdiri*1 cawan gula pasir4 biji telur2 sudu teh soda bikarbonat*1 cawan air panas2 sdb mentega1/2 sdt esen vanila1 cawan susu pekat manis*digaul &ayakKaedah penyediaan :
1. Untuk membuat gula perang : Masukkan gula ke dalam periuk tidak lekat dan masak di atas api sederhana hingga gula cair dan berwarna keemasan. Tuangkan air panas ke dalam gula tadi sedikit demi sedikit. Berhati-hati! Kacau hingga gula larut sepenuhnya.2. Masukkan mentega & kacau hingga cair.sejukkan.3. Pukul telur hingga kembang & pekat.masukkan susu pekat manis & gaul rata.masukkan tepung,kcau rata.akhir sekali masukkan adunan no1 & esen vanila.gaul rata & perap 3 jam.4.Tuang dlm tin yg tlah dlengser dgn mentega,alas dasar tin dgan kerajang aluminium yg tlh dlengser.bkr dlm ketuhar yg tlah dpnskan pd suhu 170c.1jam @ hingga msk.
Klu nak lagi cantik corak kek ni,buka oven tu ms masuk kek sampai berbuih pastu br tutup oven.makcik sy org sarawak yg ckp.