Asam Pedas


Asam pedas ikan jenahak... RESIPI IHSAN KAK ZAINON SEKOR 

Ikan jenahak 1 ekor,lada kering 4 genggamkunyit & halia lebihkurang seincibawang putih 3 ulasbawang kecil 10 bijidaun kesum seikatbunga kantan 3 batangbelacan (dln setengah inci..jgn banyak sgt)asam jawa 1/2 genggam (ikut rasalah, kurang masam tambah lagi)garam secukup rasagula secubit jeserbuk perasa kalau nak gunalah (secubit je)

cara2

1. Kisar bahan2 di atas.2. Panaskan minyak. Lepas tu tumis bahan2 yang di kisar tadi sampai pecah minyak.3. Masukkan air asam, garam, gula dan serbuk perasa, kacau4. Massukkan ikan daun kesum dan bunga kantan5. Kacau pelan2 sampai ikan masak.6. Lepas tu rasalah ye, tambahlah mana yg kurang.

Note:Kalau nak campur bendi, terung dan tomato pun boleh. masa masak ni tomato & bendi tak de. so akak letak daun kesum dan bunga kantan je (2 bahan ni wajib kena ada).

Kalau tak de ikan jenahak, ikan merah, ikan kembung atau tenggiri pun boleh.

Kalau ikan parang, akak suka bubuh serai je, tak bubuh bunga kantan dan daun kesum...sedap makan dgn lempeng.

Sila Share Link

Mintak Kawan kawan Share Link ini ke FB yerr .. TQVM
Cara : Klik Button Share , then Share Link ...
Dah Siap ... Happy View alls .. :)

My Notes

Nur Sayangku

Nur Sayangku