Kek Karamel

Resepi Puan Azlita .TQVM

BAHAN-BAHAN
BAHAN A(untuk karamel)
2 1/2 sudu besar gula pasir

BAHAN B(untuk puding karamel)
1/2 tin susu cair
70 gram gula kastor
3 biji kuning telur
1 sudu besar tepung kastard/tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanilla

BAHAN C(untuk meringue)
6 biji putih telur
70 gram gula kastor
1 sudu teh krim tar tar

BAHAN D(untuk kek)
140 gram tepung gandum*
1 sudu teh baking powder*
(ayak bahan2 bertanda* sebanyak 3 kali)
70 gram gula kastor
3 biji kuning telur
135ml air
45ml minyak masak

CARA MEMBUATNYA
BAHAN A
Masukkan gula pasir dlm loyang
Buka api kecil,layangkan loyang di atas api sehingga gula mencair dan berwarna perang
Jangan sampai hangus nanti karamel jd pahit
Bila gula dah mencair sepenuhnya,tutup api dan ratakan karamel di dlm loyang
Ketepikan

BAHAN B
Campurkan semua bahan,kacau perlahan dan tapis
Ketepikan

BAHAN C
Sebelum nak buat meringue ni,pastikan sume peralatan dlm keadaan kering dan x berminyak
Putih telur x bercampur dgn kuning telur dan air(walau sedikit pun)
Masukkan 6 biji putih telur ke dalam mangkuk yg agak besar
Pukul telur hingga kembang,masukkan krim tar tar
Putar lagi.Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul lagi hingga mendapat meringue yg kental dan bertanduk
(Bila terbalikkan mangkuk,adunan meringue x jatuh)
Ketepikan

BAHAN D
Pukul kuning telur,minyak masak dan air hingga kembang
Masukkan gula dan pukul lagi hingga adunan naik sekali ganda@kembang
Masukkan tepung dan baking powder sedikit demi sedikit hingga habis
Pukul dengan kelajuan perlahan hingga semuanya sebati
Masukkan adunan BAHAN C (meringue) tadi sedikit demi sedikit dalam adunan kek
Gaul sebati
Bahagikan adunan kepada berapa warna yg diinginkan
Ambil adunan BAHAN B(untuk puding karamel) tadi,kacau sekejap dan tuangkan dlm loyang yg dah ada karamel tadi(BAHAN A tu)
Tuangkan adunan kek diatas BAHAN B secara berselang seli mengikut warna.Tuang di tengah2 loyang
Buat sehingga adunan habis
Bakar kek menggunakan kaedah double boil
Letakkan loyang kek ke dalam 1 lg loyang yg lebih besar yg berisi air mendidih
Bakar dengan api bawah selama 40 minit
Pastu bakar dengan api atas bawah selama 30 minit @ sehingga kek masak sepenuhnya
Saya gunakan suhu 180'C(Panaskan oven lebih awal)
Cucuk kek dgn lidi,kalau lidi bersih semasa ditarik,maknanya kek dah masak.Biarkan kek sekejap di dalam oven
Pastu kuarkan kek dan tunggu kek sejuk sedikit baru kuarkan dari loyang
Telangkupkan kek,kalo nak sedap lagi,masukkan kek ke dalam fridge dulu baru sedap dimakan

Sila Share Link

Mintak Kawan kawan Share Link ini ke FB yerr .. TQVM
Cara : Klik Button Share , then Share Link ...
Dah Siap ... Happy View alls .. :)

My Notes

Nur Sayangku

Nur Sayangku