Sambal Paste and tips

Zuliana Zainal Abidin
Resepi :
bt mcm sambal tumis biasa saja.... tumis cili kering blend dgn bwg putih, bwg merah smp garing... ikut kuantiti sambal yg kita nak... kalu nak bt 1 kuali besar tu, 1 pek cili boh yg besar tu... bwg putih 10 labu bend dulu... bwg merah (kalu nak cepat bwg besar jer) 1 plastik yg siap pek di blend dulu... dah garing, msk asam jawa.. garam & gula secukupnya...
Tips yg mak zulie bt di dapur.... Bt sambal tumis kosong yg pekat byk2... dlm 1 kuali besar.... lps tu pek dlm plastik kecil2, ikat kemas2... simpan dlm freezer... sedia utk digunakan bila2 masa sbg tumisan... blh guna utk sambal nasi lemak.... utk sambal tumis ikan, ayam, udang, sotong..... blh guna utk ayam masak merah... blh guna utk asam pedas... blh guna utk bt nasi goreng, bihun goreng.. or guna utk apa2 saja... just add air & bahan2 lain yg bersesuaian dgn hidangan yg hendak dibt... sgt senang & cepat bila diperlukan....
kalu bt masak asam pedas pun senang... msk kan dlm periuk... tambah asam, daun kesum.... bunga kantan, garam... ikan... siap....
kalu bt dlm 1 container, ssh la nak ambik.. sbb sambal tu kan beku... kena tgg lak sambal tu defrost dulu pula... hehehe... bt kecik2 senang.... tiap kali nak masak, ambik 1.. beku pun takpa, terus masuk periuk or kuali...... tambah air panas sikit.. buka api... sambal cair.... pastu tambah la bahan2 yg lain.... contoh kalau nak bt ayam masak merah... just tambah tomato puri or tomato sos... bwg besar hiris & kacang peas.... senang sgt kan... kalu nak bt nasi goreng.. pas sambal cair, masukkan isi ayam ke, isi daging... masuk nasi & sayur sayuran... siap... cepat & senang...

Sila Share Link

Mintak Kawan kawan Share Link ini ke FB yerr .. TQVM
Cara : Klik Button Share , then Share Link ...
Dah Siap ... Happy View alls .. :)

My Notes

Nur Sayangku

Nur Sayangku