Laksa Kola Perlis

Mi Zza kuah :
1/2 kg ikan temenung (kembong putih..yg kecik tu..)
1/2 kg ikan sardin
- rebus + 1 asam keping-- asingkan isi dgn tulang, blend tulang (tapis)

blend isi ikan dgn bhn2 d bwh smpi halus :
1/2 senduk cili giling ( pedas ikut citarasa, tp laksa kola mmg x brp pedas)
belacan anggaran 1/3 tapak tgn...( susah nak agak..hehe..)
1 bj bwg besar

8-10 kpg asam keping
bunga kantan -belah 2
daun kesum
garam
utk lg sedap kena tambah ajinomoto sebenarnya tp oleh krn semua org allergic dgn pak aji la ni, ganti lah dgn gula 1 sudu kecik..

tambah lah air agak2 jgn terlampau pekat dan jgnlah plk cair

laksa :
2 bgks laksa - sdg elok dgn kuah sekilo ikan
(sy suka laksa cap bunga kangkung, cepat empuk tp kena rendam berjam2 jgk)

ulam :
daun selom, timun, cili, telur rebus, limau kasturi, bwg besar (sila belah 2 dan hiris senipis mungkin- lepas tu basuh)

kicap (optional) tp majoriti org ps makan laksa kena buh kicap ni... x dak toyu x sedap...hehe...

Sila Share Link

Mintak Kawan kawan Share Link ini ke FB yerr .. TQVM
Cara : Klik Button Share , then Share Link ...
Dah Siap ... Happy View alls .. :)

My Notes

Nur Sayangku

Nur Sayangku