Tat Nenas

  • 250gm butter -guna butter mahal sedap
  • 60 gm gula aising 
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sudu teh vanila
  • 3oo-330gm tepung gandum*
  • 50 gm tepung jagung*
  • 30gm tepung kastad*
  • 20gm susu tepung*
  • 2gm garam halus
  • * ayak
Bahan jem nenas (ambil dari chef norz-klu malas beli ajer yg segera...)
  • 450 gm parutan nenas – tapis
  • 1 camb jus limau nipis
  • 180 gm gula pasir
  • 1 bat...ang kulit kayu manis

Cara membuat:
 1. Pukul mentega dan  gula aising sampai sebati.
2. Masukkan kuning telur dan garam dan pukul lagi hingga sebati.
3.  Masukkan bahan-bahan yang telah di ayak dan jadikan doh. Jika lembek masukkan sikit lagi tepung gandum.
4. Canai setebal 4 mm. Terap dengan acuan berbentuk kelopak pecah 6.
5. Angkat dengan hujung pisau dan letak dalam dulang pembakar.
6. Tekan jem yang sudah dibentuk bulat di tengahnya.
7. Bakar pada 175 C selama 15-20 minit atau hingga keemasan.

  Untuk Jem:
Jerang semua bahan atas api sederhana hingga agak kering. Angkat dan biar sejuk

Sila Share Link

Mintak Kawan kawan Share Link ini ke FB yerr .. TQVM
Cara : Klik Button Share , then Share Link ...
Dah Siap ... Happy View alls .. :)

My Notes

Nur Sayangku

Nur Sayangku