Laksa Penang

Resepi dari : Kak Pau .TQ kak

Bahan A
1kg ikan kembung
2 liter air
6 keping asam gelugor
1 1/2 sudu makan garam
* masuk semua dlm periuk & rebus hingga ikan masak,simpan sebelah asam keping, blender ikan+ air rebusan pastu tapis guna penapis jarang. Masuk semula asam keping dan campur bahan B.Masukkan isi ikan yg dah ditapis.. masak hingga mendidih. dah siap.

Bahan B
20 bj cili kering(nak pedas tambahla)
2 labu bwg besar
segenggam ikan bilis ( boleh juga digantikan dgn belacan)
secekak daun kesum
2 kuntum bunga kantan
1/2 sdu teh gula( atau perasa aji)

Bahan C- tabur
daun salad, cili padi, timun, limau kasturi, telur rebus, bwg besar...

Sila Share Link

Mintak Kawan kawan Share Link ini ke FB yerr .. TQVM
Cara : Klik Button Share , then Share Link ...
Dah Siap ... Happy View alls .. :)

My Notes

Nur Sayangku

Nur Sayangku