Kek Karamel Pelangi

Resepi Dari Wanita Hari Ini dan Delima Catering

Bahan-bahan (A) :
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

Bahan-bahan (B) :
Bahagian Atas

1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur

Bahan-bahan (C) :
Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak msk

Bahan-bahan (D): pukul hingga Kembang
Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar

Cara membuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahagikan kpd beberapa bahgian n letak warna
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat dan rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam dan lepas tu makannnn...

Sila Share Link

Mintak Kawan kawan Share Link ini ke FB yerr .. TQVM
Cara : Klik Button Share , then Share Link ...
Dah Siap ... Happy View alls .. :)

My Notes

Nur Sayangku

Nur Sayangku