Bakso

Bahan-Bahan:
½ kg daging cincang
3 ulas bawang putih, dihiris
Bawang Merah - 5 bj
Buah keras - 1 biji
50 gram tepung sagu - utk kepekatan
1 sudu teh garam atau secukup rasa
1 biji putih telur

Sediakan:
1 mangkuk besar air mendidih
1 mangkuk air sejuk/air ais

Cara Penyediaan BAKSO: ( Beli yang dah siap pon ada )
Campur kesemua bahan dengan menggunakan tangan dan sendok sampai mesra dan tidak melekat. Basahkan tangan dengan air, ambil campuran daging dengan tangan dan genggam dan keluarkan melalui celah jari telunjuk dan ibu jari. Bulatkan bakso dengan sendok dan celupkan ke air panas mendidih sehingga terapung. Pindahkan bakso yang terapung ke dalam air ais selama 5 minit. Lakukan sehingga selesai.

Kuah Bakso:
Sediakan air rebusan daging. Tambahkan garam, merica, dan gula secukup rasa. Setelah mendidih masukkan bakso tadi dan masak sebentar lagi.


**untuk kuah : tumis bawang putih,bawang merah,buah keras,masukkan kedalam rebusan tulang,masuk merica,garam,penyedap masakan masako,perisa sapi[lembu],daun bwng,daun sop.bawang goreng.


SAMBAL:cili padi di rrebus sekecap,blend dan tumis,garm


Sambal :

1 ulas bawang putih
10 - 15 tangkai cili padi / cili merah (ikut tahap kepedasan citarasa)
sedikit garam
kicap manis (kalau nak lagi ori... kicap cap ABC)

Tumbuk cili + bawang putih
masukkan kicap n sedikit garam jika perlu


Cara Sajian:
Sediakan mangkuk berisi mi kuning atau bihun yang sudah direbus, tuang kuah sup dan baksonya, tabur potongan daun seleri dan bawang merah goreng.
Hasil Tangan Sendiri .. Ikut Resepi ini.. :)
Saya suka beli Bebola Bakso dari Pasar Kg.Baru,rasa nya lebih Sedap ..lebih rasa daging dari tepung..

Sila Share Link

Mintak Kawan kawan Share Link ini ke FB yerr .. TQVM
Cara : Klik Button Share , then Share Link ...
Dah Siap ... Happy View alls .. :)

My Notes

Nur Sayangku

Nur Sayangku